Lage hjemmesiden selv eller hyre en webdesigner?

Det å lage hjemmesider, blogger og nettsted blir enklere for hver dag som går. Samtidig kan det virke nesten uoverkommelig for noen som er relativt ukjent med hvordan internett og digitale verktøy fungerer. Jeg ønsker å forenkle denne prosessen for deg, slik at du kan få et lite byks nå i starten av læringsprosessen. Etter å ha lest dette vil du kanskje føle at dette er noe du kan like og dermed sette igang med det samme?! Det kan også være at du bestemmer deg for å la noen andre gjøre jobben.  Uansett, målet mitt er å informere deg nok til at du kan ta en avgjørelse på dette innen kort tid.  Da begynner vi! 🙂

 

[pullquote style=”right”]

 

– Web design handler om stil og brukervennlighet.

[/pullquote]
Vi kan sammenligne web design med å dekorere et hjem. Først trenger vi et rom. – I dette tilfellet; Din hjemmeside. Deretter setter vi i gang med interiøret, fargene og detaljene som gjør det til din stue, og en plass du kan trives alene og sammen med gjester. Det samme ønsker vi å oppnå med en hjemmeside.

Det finnes en drøss av verktøy på nett som gjør det easy peasy å lage en enkel side. Ikke bare det, men noen av de mest brukte verktøyene er også gratis. (Gratis og gratis. Husk, alt er relativt) Uansett, mitt poeng er; Du trenger ikke være en ninja på nett for å komme i gang med web design. Ofte er det litt estetisk sans, et ønske om å få det til og evnen til å ta inn kunnskap som er nøkkelen.

En enkel blogg eller noe litt ekstra?

Om du bare vil ha en personlig blogg hvor du kan skrive litt, mest for deg selv, familie og venner kan det holde med en blogg fra noen av de mest brukte bloggtjenestene. Bare gjør et kjapt søk på blogg i google, så vil du se at det yngler av dem. De fleste lar deg også velge litt selv hvordan bloggen skal se ut med farger og egne bilder på toppen av nettsiden. Noe sier meg at det ikke er derfor du er her. Ikke bare er personlige hjemmesider nyttige, men om du skal drive forretning i dagens samfunn har du ikke råd til å ikke være synlig på nett.

Hva er det du vil vise frem eller informere om?

En webside kan gjøre mer enn de fleste av oss tør å inbille oss, og som forretning på nett er det viktig at informasjonen er verdifull og hjelpsom for kunden eller brukeren. Med få klikk, kan du legge inn et kart fra google som viser besøkende hvor de kan finne deg også i den virkelige verden av asfalt og gress, sol og regn. Det kan også være luddig med brukeranbefalinger og noen bilder eller video av det du holder på med, samt kontaktinformaskjon så klart.

Selv om web-design kan gjøres enkelt, er det en håndfull saker som er grei å ha med i starten. Grunnleggende datakunnskaper vil jeg si er veldig ok å ha! OG, kanskje det viktigste vil være å bruke søkemotorer til å finne de ressursene du trenger i en gitt situasjon. Om du vil vise frem litt bilder på siden er det også greit å kunne bruke enkle bilderdigeringsprogram for å endre på størrelser og format slik at det vil se ordentlig og pent ut.

WordPress, Joomla eller Drupal? Hva?

Om du legger ut for å lære deg å bruke programvare, som for eksempel WordPress, til å bygge hjemmeside, må du forberede deg på å bruke en del tid på bare å bli kjent med programmet. Min erfaring, som selv bruker wordpress til denne siden og andre prosjekter, er at det tar mye tid. Nå nå som jeg har fått en god grunnleggende forståelse så er jeg glad for hver time, hver uke og hvert  år som jeg har brukt på å lære meg et så kraftig og verdifullt verktøy som WordPress.  Jeg har nå frihet til å bygge hjemmeside helt etter mine egne ønsker, og jeg er ikke låst til noen rammer som en blogg eller hjemmesidetjeneste vil ha. Som bedrift, kan jeg ikke få sagt nok hvor herlig det er å være uavhengig av tredjeparts tjenester og programvare.

Tid for tanke

Så spør deg selv; Hva er mine behov? Hva vil jeg at vår hjemmeside skal inneholde og hvilken rolle kan den ha i forretningene? Hvis du tenker at du kun vil ha en enkel side, som forteller hvem dere er, hvor dere holder til og dele kontaktinformasjon er det ikke stort å lure på. Det er en oppgave du vil få til selv. Et annet viktig spørsmål er om din bedrift vil nyte bedre av at du gjør det du allerede kan og er flink til og at det derfor vil lønne seg å la en webdesigner gjøre jobben. Typisk vil et firma leie noen til å ta seg av det web-relaterte hvis det ikke er en webkyndig bedrift i utgangspunktet.

Hva koster det?

Desverre så kan jeg ikke gi deg noe svar, da det ikke finnes en fasit. Alt avhengig av hvordan du vil den skal se ut til hvor mange klargjorte maler den skal inneholde, og selvfølgelig hvem som skal legge inn informasjonen. Det er ikke mulig å si før du har et klart bilde av hva du vil hjemmesiden skal gjøre for deg eller ditt firma. Det lureste du kan gjøre er å kikke rundt på hva andre innenfor samme nisje har gjort. Slik kan du få et klarere bilde av hvordan du vil synliggjøre deg på nett. I denne prosessen, vil jeg anbefale å lage en bokmerke-mappe, og deretter lagre de sidene som appellerer. Da vil det være lettere for en designer å møte dine ønsker raskt og effektivt ved å se på eksempler av godkjent materiale! 🙂 Det er heller uvanlig å finne en webdesigner som opererer med timepriser. Vanligvis vil du få et prisoverslag basert på dine ønsker og behov før arbeidet iverksettes.

Det er fullstendig opp til deg

Det å drive med hjemmsideutvikling selv er både utfordrende og gøy, og kanskje et steg på veien inn i en ny karriere for noen. For andre kan det føles tidkrevende og slitsomt. Basert på dine tidligere erfaringer med bruk av dataverktøy, interesser for design og kommunikasjonsegenskaper vil det være mulig å ta en avgjørelse på hva som er det beste for akkurat deg. For meg har det vært en utrolig spennende reise og jeg trives med å daglig fylle på kunnskapsbanken. Men en ting er sikkert, du kan ikke være av typen som har makk der bak… det er mye stillesitting! Hvis du fortsatt syns det er vanskelig å ta en avgjørelse, vil jeg anbefale deg å prate med de du kjenner som har litt erfaring med webdesign. Hvis du ikke vet om noen, kan du kontakte meg for en prat. Ring meg: 93868154, så skal jeg veilede deg etter beste evne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *